Week 4: Drink met je billen bloot, melk uit een kokosnoot

We zijn nu al ruim vier weken in Paramaribo en het was ondertussen tijd voor wat Sylas en ik het grote "vreetfestijn" hebben genoemd: kennismaking met de verschillende soorten groenten en fruit van Suriname. Het Nederlandse groenten- en fruitassortiment mag je dan wel hier in de wat grotere supermarkten vinden, maar vaak betaal je daar de hoofdprijs voor en erg gezond is het niet met al die chemicaliën. Tijd om op ontdekkingsreis te gaan met onze smaakpapillen...
Overigens verwijzen de linkjes in de tekst naar recepten en meer informatie.

Chinese Markt op de hoek van de Combéweg en Sommelsdijkstraat

CENTRALE MARKT VERSUS KLEINERE MARKTEN
Er zijn diverse soorten markten in Paramaribo, die vaak op maandag tot en met zaterdag of alleen op zondag plaatsvinden. Houd er alleen rekening mee dat je vroeg moet opstaan, want de markten sluiten rond een uur of twaalf in verband met de hitte.
De grootste en bekendste markt van Paramaribo is de Centrale Markt, maar het is veel leuker om de wat kleinere en gespecialiseerde markten te bezoeken. Op deze kleinere markten zie je vooral één bepaalde bevolkingsgroep rondlopen en wordt er voornamelijk eten verkocht vanuit een bepaalde cultuur.

DRAGON FRUIT
Wij startten de culturele marktentour bij de Chinese markt op de hoek van de Grote Combéweg en Sommelsdijkstraat. Ik waande mij direct in China met al die onbekende groenten, specifieke Chinese ingrediënten en verschillende hapjes die de verkopers aanbieden. Er wordt bovendien nauwelijks Nederlands gesproken.
Als vegetariër kon ik helaas niet heel veel proeven. Sylas heeft bijvoorbeeld genoten van Saw Paw en Dim Sum (klik hier voor een vegetarisch recept). Wel konden we beide proeven van dragon fruit: een felgekleurde tropische fruitsoort dat in de verte smaakte naar kiwi. Houd er wel rekening mee dat je vingers en je tong na het eten roze zijn gekleurd.

Saw Paw in de stoompan
Dwarsdoorsnede van drakenfruit

Sylas en ik hadden al heel snel door dat het niet verstandig van ons was geweest dat we die ochtend hebben ontbeten, want bij de volgende markt konden we weer veel proeven. Ik kon hier al iets meer aan mijn trekken komen, omdat hier voornamelijk Hindoestaanse marktverkopers stonden. We hebben onder andere de échte Indiase samosa geproefd (mochten er collega's van locatie Boskoop meelezen: deze heb ik ook meegenomen tijdens het kerstdiner) en bara. Daarnaast kregen we nog een bak met sopropo mee: een bittere komkommersoort. Het geheel hebben we weggespoeld met suikerrietsap.

STERAPPEL EN RAMBOETAN
"... melk uit een kokosnoot"
Tijd voor de volgende stop: de Vlooienmarkt aan de Tourtonnelaan. Het doet zijn naam eer aan: je vindt er stalletjes met kleding, elektronica, boeken, muziek, servies en natuurlijk eten. Op deze markt hebben we onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C gehaald door onder andere sterappel en lychee te eten. De sterappel was niet mijn favoriet: qua smaak is het wel oké, maar de structuur is voornamelijk slijmerig. De lychee (ook wel ramboetan genoemd) smaakte mij al wat beter, alhoewel het geheel er niet heel eetbaar uitziet vanaf de buitenkant.
Aan de andere kant van het smakenspectrum hebben we kennisgemaakt met de tamarinde. Het is een zure peulvrucht en ik kan mij herinneren dat het ook in de reguliere supermarkt in Nederland in het schap ligt. Het is overigens niet aan te raden om een volle hap van deze vrucht te nemen - je vinger over de pulp halen is voldoende.
Om onze smaakpapillen enigszins rust te geven hebben we ijskoude kokos gedronken. Toeristenmodus: aan!

Na deze enorme markt waren Sylas en ik al aardig moe van al dat proeven, slenteren en lopen in de volle zon. Het was tijd voor de laatste markt: de Javaanse Saoena Markt aan de Jozel Israelstraat. Hier verkopen mensen van Javaanse afkomst voornamelijk groenten en fruit. Ook zijn er diverse stalletjes met Javaanse gerechten.
We konden geen boe of ba meer zeggen door al dat eten, maar onze gids wist ons te overtuigen om nog een paar dingen te proeven. Ik heb Goelong Goelong geproefd, maar erg lekker vond ik het niet. Blijkbaar zat er geraspte kokos in en ik houd sowieso niet van geraspte kokos (kokosmakronen vind ik ook niet te eten).


AAN ETEN GEEN GEBREK
Volgens de planning was het ten slotte nog tijd om een bezoek te brengen aan Fort Zeelandia, echter hadden wij behoefte aan een duik in het zwembad. Inmiddels was het tevens ver na lunchtijd. Van de gids kregen we nog tassen vol met eten mee: onder andere sterappels, lycees, Kue Lapis en inheems bier (naam is mij even ontgaan). Wij kunnen de komende dagen nog vooruit!

WIST JE DAT...
  • ... je op de Chinese Markt niet zomaar prullenbakken tegenkomt? De prullenbakken staan buiten de markt, omdat prullenbakken als onrein worden gezien en dus zover mogelijk van voedsel vandaan moeten staan.
  • ... Chinezen altijd naar binnen vegen als zij de vloer aanvegen? Dit brengt geluk. 
  • ... de Palmentuin pas goed onderhoud kreeg nadat er een Nederlandse toerist werd gedood door een verrotte kruin van een palmboom? Er was voorheen geen geld om de tuin goed te onderhouden.
Tweede ontbijt

Reacties

  1. ohh lychees zijn zo lekke, en leuk om te pellen, net een soort stekelige roze eitjes hihi. Dat stukje over die rotte palmtak die op die man viel is wel heftig!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts